Wij gaan veel meer laten zien

Status quo

Blindheid en slechtziendheid is een groot probleem.
Op dit moment zijn er in Nederland 150.000 blinden en slechtzienden. Als wij niet veel meer aan research gaan doen, dan zal dit aantal de komende jaren explosief stijgen. Steeds meer Nederlanders krijgen dus met deze handicap te maken. Een vreselijk vooruitzicht, want blindheid en slechtziendheid hebben enorme persoonlijke gevolgen. 
NietBlind gaat investeren in hoogstaand wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van oogaandoeningen, zodat deze aandoeningen voorkomen of effectiever behandeld kunnen worden. De experts zijn ervan overtuigd dat het beter kan. Het is te gek voor woorden: er is maar ongeveer 1,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek, terwijl er zo’n 35 miljoen wordt uitgegeven aan hulpmiddelen. 

Het kan beter!
Een grootschalige, langdurige en integrale onderzoeksaanpak is noodzakelijk om de situatie rond slechtziendheid en blindheid significant te verbeteren. 
Nederlandse oogonderzoekers staan internationaal bekend om hun hoge kwaliteit en creativiteit. NietBlind wil hen de maximale mogelijkheden bieden om excellent onderzoek uit te voeren. Er moet meer geld beschikbaar komen dan de huidige 1,5 miljoen, om de doelstelling te halen. Dan moet het totale onderzoeksportfolio uitgevoerd kunnen worden en daar is 7 miljoen voor nodig.

Het probleem groeit door de vergrijzing
Oogpatiënten lijden aan een van de volgende vier oogaandoeningen: cataract, maculadegeneratie, glaucoom en diabetische retinopathie. Deze aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat ze vaker voorkomen met het stijgen van de leeftijd; het zijn ouderdomsaandoeningen. Hoe meer de vergrijzing toeneemt, hoe meer dus ook het aantal blinden en slechtzienden stijgt. Op dit moment zijn er ongeveer 150.000 blinden en slechtzienden in Nederland, maar er wordt verwacht dat (zonder ingrijpen) in 2020 meer dan 200.000 mensen een visuele handicap hebben.

Als we niets doen komen er dus de komende vijf jaar 50.000 oogpatiënten bij!

Mensen die ernstig worden belemmerd in hun functioneren: ze kunnen niet meer autorijden, niet meer lezen, ze moeten hun werk opgeven en kunnen niet altijd meer zelfstandig wonen. 

Oud…..maar ook jong!
Het zijn niet uitsluitend ouderen die aan oogziekten lijden: er zijn naar schatting 4.000 personen in Nederland met erfelijke netvliesaandoeningen, die al vanaf de geboorte of tienerleeftijd blind zijn. De meest voorkomende erfelijke netvliesaandoeningen zijn retinitis pigmentosa en de ziekte van Stargardt. Bij sommige van deze ziekten worden ook andere organen aangetast, zoals de oren of de nieren. Naast netvliesafwijkingen komen aanlegstoornissen van de oogzenuw en het brein voor. In Nederland zijn er ongeveer 450 kinderen die door deze oorzaken vanaf de geboorte blind of ernstig slechtziend zijn. 

Doneer nu

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen